Turnaj mladších týmů O Vykopávku 19.9.2009   

Celkové hodnocení.xls (21,5 kB)

 

Činzáno Bjanko.xls (21 kB)


El Chupacabra finále.xls (21 kB)


El Chupacabra.xls (21 kB)


fabiáni.xls (20,5 kB)


Trackers.xls (20,5 kB)

 

Na tomto turnaji jsme obsadily nejkrásnější místo. A to bylo první.


 Historie lakrosu

 

Hra lakros (lacrosse) vznikla kdysi v hluboké historii Severní Ameriky a hrály ji indiánské kmeny v oblastech Velkých jezer až po Atlantik. Irokézy nazývaný Bagataway dostal své pojmenování roku 1636, kdy jezuitský misionář viděl hrát Hurony a tvar holí mu připoměl biskupskou hůl - "la crosse". Tento "Malý bratr války", jak ji také někdy indiáni nazývaly, byl dosti násilnou, tvrdou a divokou hrou, ve které bylo prakticky dovoleno vše. Mnoho her se hrálo pro urovnání územních sporů, nebo rodiných či klanových záští. Hru hrála i stovka hráčů v jednom družstvu. Branky byly vzdáleny až jednu míli (branky měly podobu silného kmene). Hrálo se bez postranních čar ve všech směrech, a šlo-li o nějaké hrou důležité rozhodnutí, hrálo se i několik dní. Lakros byl zkrocen pravidly bílého muže až začátkem 60. let minulého století.

 

Ve světě bílých lidí se ujal a dnes je oblíbeným sportem v Kanadě, USA, Velké Británii a Austrálii. Je to ovšem již moderní sport a byl i sportem olympijským. Má několik sportovních modifikací které se liší tvarem a materiálem sportovního náčiní, velikostí branek, charakterem hřiště (tělocvična, travnatý povrch, mantinely hokejového typu) i pravidly. Box lakros, field lakros, interkros a světová rarita český lakros.

 

Česká podoba lakrosu má svoji novodobou historii v pražském skautském oddílu Neskenon. V roce 1967 (podle vlasních pravidel inspirovaných hokejem), se zahnutými holemi z přírodního materiálu se odehrál na Táboře větrnych planin oddílový lakrosový turnaj, který všechny kluky "chytil". O několik let později, v roce 1972, se uskutečnil na Šavanských loukách u Dobříše lakrosový turnaj spřátelených oddílů, poschovávaných v různých organizacích v dobách normalizace. Na podzim 1973 vznikla lakrosová liga. Turnaje na Šavanských později Sychrovských loukách jsou rok od roku úspěšnější. Osmý ročník je již podnikem vskutku masovým. Český lakros se začal nezadržitelně šířit.

 

K rozvoji Českého lakrosu přispělo významně i prosazení netradiční lakrosové hole. Původní lakrosku si každý z hráčů vyráběl ohýbáním ze smrkové větve a provázkovým výpletem vzniklého oválu. Že výroba takové lakrosky často zabrala více času než doba hry při které si ji majitel užil, bylo častou a smutnou skutečností - lámaly se. Argumenty o metodickém významu lakrosky, zkoušky zručnosti při výrobě a o přírodním materiáiu u holí původního indiánského lakrosu, stále méně a méně nalézaly ozvěnu pň společném rokování zástupců oddílů nad dalším vývojem lakrosu v Čechách. Tehdy přichází turisticko-tábornický oddíl Bílý Orel (který pomáhal řadu let původní lakros šiřit) s novinkou - lehkou duralovou lakrosovou holí, tvarem i velikostí podobnou klasické dřevěné lakrosce. Snadná výroba, pevnost, pružnost a trvanlivost nové lakrosové hole ji otevřelo širokou a rychlou popularitu. Poslední překážka byla vyřešena a lakros se stal z původní romantické indiánské hry několika skautských oddílů novým sportem.


články


3. kolo LPK

 Druhé utkání přineslo souboj LC – Lehce Rokycany a Maděry Mirošov a stejně jako v prvním, mě i zde výsledek překvapil. LC – Lehce šlo po neshodách v týmu v minulé sezóně výkonnostně hodně dolů a Kamílek je musím uznat oprávněně označil ve svém bilancování, za zklamání sezóny. Ani letošní první kolo rokycanští nepředvedli nic co by mělo znamenat obrat k lepšímu, tudíž jsem je na favority rozhodně nepasoval. Naproti tomu Maděra se od loňska určitě zlepšila a je vidět, že jim hodně prospívá konfrontace s pražským lakrosem na turnajích. (Je velká škoda, že se doposud neúčastní turnajů ostatní LPK týmy.) Myslel jsem si tedy, že body pojedou do Mirošova. LC – Lehce však vstoupili do zápasu od začátku hodně sebevědomě a pomalu, ale jistě si budovali náskok ve skóre až na opravdu slušný odstup. V závěru sice Maděra zabrala a dotáhla se na dostřel jediné branky, jenže v rozhodující chvíli přišla laciná chyba v rozehrávce pramenící v rozhodující rychlý protiúder Rokycan a konečný stav 10:8. Rokycanští mě tedy příjemně překvapili jak výsledkem, tak především předvedenou hrou. Hráli týmově, v útoku předváděli vysoce koukatelné kombinace, tvrdé střely ze střední a větší vzdálenosti a v obraně si ukázkově pomáhali ven z krizových situací. Hráči a hráčky Maděry si zatím bohužel stále na „větší a silnější“ protivníky nevěří a snad až příliš se spoléhají na to co předvede Bobr – Láďa.

Poslední zápas dne proti sobě svedl Fabiány Grey a Mirošovskou Maděru. Tento duel mě osobně moc nebavil, protože mladí hráči a hráčky z Mirošova před námi měli až přehnaný respekt a šli do toho hodně odevzdaně již od prvních minut. Chápu, že po výsledcích našich předchozích klání, sebevědomí na straně Mirošova asi příliš nenarostlo, ale snad i proto, že jakoby o nic nejde si toho mohli dovolit mnohem víc. Doufal jsem, že se na nás vyhecují a mi budeme nahánět oranžové mládí po hřišti, že Maděra předvede nějaké rychlé kličky, přesné střely, někoho oberou pěkně o balónek atd. (OK, Minťase tam k pobavení naší střídačky Káťa obrala o míč hezky, ale celkově toho bylo prostě málo.) Hany několikrát ani nepotřeboval pomoc spoluhráčů, prostě si vzal na polovině bálonek od rozehrávajícího Maděry a po krátkém sólu vrátil kulatou věc do sítě. Celá taškařice skončila 23:4 pro nás. Všechny čtyři přesné zásahy oranžových zaznamenal Láďa Stehno, který se ale jinak držel trochu zpátky a chtěl nechat hrát hlavně svoje svěřence. Kdyby se Láďa víc tlačil do koncovky, tak nám určitě mohl dát fíků víc, ale asi všichni víme, že to by nebyla ta nejsprávnější cesta ke zlepšení jeho celku.

Vítězové:

  • Blue Viper – Plzeňský celek si z Rokycan odváží plný bodový zisk. Uspěl v měření sil se silnými soupeři a navíc se v jeho řadách objevilo i několik nových hráčů, díky čemuž se zdá, že by mohli Zmijky u lakrosu zůstat na delší dobu. Právem jsou tedy největším vítězem kola.
  • Fabiáni Grey – Ani Fabiáni Šedí body neztratili a deklasovali svoje protivníky 16:3 a 23:4. Na rozřešení vrcholu tabulky a boj o „půlmistra“ si však budeme muset počkat do podzimu.
  • LC – Lehce – Rokycany jednou prohráli a jednou zvítězili, vzhledem k předvedené hře je však osobně řadím mezi vítěze.

 

 

Poražení:

  • Fabiáni Black – Co naplat, porážku, kterou naši soukmenovci utrpěli v duelu s Blue Viper budu rozdýchávat dlouho.
  • Maděra – Dva zápasy, dvě prohry. Maděře zatím chybí sebevědomí a na výraznější úspěchy mirošovských si asi budeme muset počkat minimálně do podzimu.

 

To jest vše. Na závěr bych ještě chtěl připojit výzvu všem týmům LPK vyjma Maděry a Fabiánů. Ke konci srpna bude tradiční dvoudenní turnaj v Okrouhlicích. Účast více týmu od nás by Plzeňské lize ohromě pomohla ve všech možných aspektech a určitě by pomohla i zúčastněnému týmu. Dá se jet v pátek vlakem, nebo autem v sobotu ráno. Domluvte se a udělejte si výlet. Český lakros přece nekončí v LPK na Skautské louce v Rokycanech! 

Tento text je od fabiánů

 

 

 

 

 

 

 


Liga Plzeňského Kraje

Tyto týmy hrají LPK:

 

 

 

Maděra Mirošov

LC Lehce Rokycany

Fabiáni Strašice grey

Fabiáni Strašice black

Blue Viper Plzeň

Huskie Plzeň

Hiawatha Plzeň

 

 

Výsledky zápasů:

-1. Zápas 30.5.2009

Hiawatha - Blue Viper 5 : 15

Huskie - Maděra 8 : 4

Blue Viper - Fabiani grey 3 : 12

LC Lehce - Fabiani black 1 : 4

Hiawatha - Huskie 3 : 13

Maděra - Fabiani black 5 : 9

Fabiani grey - LC Lehce 19 : 1

 

 

 


-2. Zápas 13.6.2009

 

LC Lehce - Huskie 5 : 9

Maděra - Hiawatha 9 : 2

Huskie - Maděra 10 : 2

Hiawatha - LC Lehce 9 : 15

 


O PUTOVNÍ LAKROSKU A NEJLEPŠÍHO BRANKÁŘE 23.5.2009 

Dnes se ve Strašicích odehrál tradiční dětský turnaj O Putovní lakrosku. Přihlásilo se 6 lakrosových týmů. Obhájci Fabiáni Strašice, kteří tento turnaj vyhráli 4x zasebou , v našich očích favorit turnaje Maděra Mirošov A, dále pak Maděra Mirošov B, pražské týmy Albatros a Trilobit a z veliké dálky k nám přijeli Mikulovští El Chupacabra. Turnaj se povedl skvěle. Týmy předváděly hezký lakros, kterým bavily i nemalý počet přihlížejících diváků. Do finále se nakonec probojovala Maděra Mirošov A, a trochu překvapivě Trilobit, který přivezl letos do Brd opravdu silný tým. Nakonec suveréně celý turnaj vyhrál tým Maděra Mirošov A , který tedy převzal i pořadatelství tohoto turnaje od Fabiánů, kteří letos obsadili 4. pozici. Letos nám vy‘lo i počasí, tak doufám že se všem turnaj líbil a děkuji všem za skvělou spolupráci, vypomáhání s pískáním a skvělou lakrosovou atmosféru .... za rok v Mirošově ! (Brdské lesy putovní lakroska ještě minimálně rok neopustí). A nejlepším brankářem se stal, náš brankář, Martin Bernard.

Konečné pořadí týmů:

1. Maděra A

2. Trilobit

3. El Chupacabra

4. Fabiáni

5. Albatros

6. Maděra B